Zaterdag 17 december 2022: Bezoek aan Manhatten Masters, tentoonstelling met werken uit de Frick collectie uit New York in het Mauritshuis. đź—“

Mauritshuis,Plein 29, 2511 CS Den Haag.

Aanvang 11.00 uur.
Het bezoek is gepland als vervolg op de lezing van donderdagavond 8 december.
De lezing hoeft niet bijgewoond te zijn om het Mauritshuis te kunnen bezoeken.

EĂ©n gedroomde Rembrandt

Van de tien schilderijen in de tentoonstelling is Rembrandts Zelfportret uit 1658 hĂ©t absolute topstuk. Het meesterwerk is het grootste en ook het meest imponerende zelfportret dat hij ooit maakte.

Rembrandt maakte dit zelfportret toen hij 52 was, in een periode vol tegenslag. Twee jaar eerder was hij failliet verklaard, waardoor hij gedwongen werd om zijn eigen schilderijen te verkopen en te verhuizen. De meester heeft zichzelf afgebeeld in ouderwetse, 16de-eeuwse kledingstukken. Rembrandt verbeeldt zich hiermee als een gevierd schilder uit het verleden. Een schildermuts of palet ontbreekt, maar de goudglanzende stof van Rembrandts cape is niet toevallig gekozen. Rembrandt zal ongetwijfeld in Karel van Manders bekende ‘Schilder-Boeck’ uit 1604 gelezen hebben hoe beroemde 16de-eeuwse schilders als Jan Gossaert en Lucas van Leyden, vanwege hun hoge status, gekleed gingen in goudkleurige gewaden.


Deelname opgeven via marliesleegwater@gmail.com of 06-33194594, vanwege de
planning van het bezoek. Eventueel kun je zelf vast een ticket boeken als je mee wilt.

Gepland ical Google outlook Alle Activiteiten Uit op de Vrije Zaterdag